Foto Art of Artistiek bewerkte foto’s

 
 

Aangemoedigd door de vele positieve reacties, heb ik me hierin verder bekwaamd.

Mijn foto Art hangt inmiddels in alle werelddelen, (met uitzondering van Afrika.)


Foto’s die bewerkt zijn in “oil style” zijn afgedrukt op cavas.

Foto’s die bewerkt zijn in “aquarel style” zijn afgedrukt op hoge kwaliteit mat papier.

Foto’s die bewerkt zijn in “pentekening style” zijn afgedrukt op hoge kwaliteit mat papier.

Van elke “foto art” bewerking wordt er slechts een afruk verkocht.


bekijk mijn bewerkingen door hier te klikken


overgemomen uit wijkkrant Buitenveldert


door Julia van Nes.


Natuurlijk er is kunst in Buitenveldert! Welke kunstenaars wonen er en wat voor kunstwerken maken zij ? In dit artikel Anton Groeneschey.

In Cafe Buitenveldert werd vrijdag 26 januari Oktober jl tijdens een aangename jazz-sessie de fototentoonstelling Amsterdamse stadsfoto's van Anton Groeneschey geopend. 


Anton had er voor gezorgd dat op sommige tafeltjes twee kalenders lagen: een analoge fotokalender en een kalender van digitaal bewerkte foto's. Op deze manier hoefden de cafébezoekers hun stoel niet uit om zijn foto-art te bekijken. Onder het genot van een drankje had iedereen ruimschoots de tijd door de kalenders te bladeren om tijdens het dansen op de swingende jazz het echte werk te bekijken dat aan de muur in het café hangt.


Foto-art

Zijn foto-art bestaat uit twee componenten. Een analoge versie en een digitale versie.De digitale bewerkingen zijn in aquarelstijl of pentekeningenstijl. De aquarelstijl ademt een Anton Pieck-sfeer.  Zij worden echter niet op Anton Pieck wijze gemaakt. Oh nee, hier komt de computer om de hoek kijken. Anton maakt eerst een foto en zet deze op de computer. Daarna stelt hij de computer in om de foto in aquarelstijl te bewerken. Voor de pentekeningen-stijl zijn weer andere instellingen nodig dan voor de aquarel-stijl. Niet één computer maar vier computers moeten vervolgens lang en hard werken om het beoogde resultaat te verkrijgen. Anton: ''Door te variëren met de instellingen zorg ik er voor dat ieder werk weer anders is''.

Als de computer klaar is met rekenen kan de printer aan de slag. Een grote fotoprinter print de foto op canvas dat wordt gespannen op een houten frame.

Van ieder werk bestaat maar één exemplaar. Een Amerikaan wilde ooit eens vijf exemplaren van één foto. Dat heeft hij geweigerd: ''Ik maakt van al mijn werk, analoog en digitaal, maar één exemplaar. Dat maakt het uniek''.


Voor het maken van een foto trekt hij veel tijd uit. Op een foto is te zien hoe de Westerkerk baadt in warm licht, terwijl de omgeving er omheen ijzige koude uitstraalt door de sneeuw die er ligt. Anton: ''Ik heb 30 minuten staan blauwbekken tot de lucht openbrak en een zonnestraal de kerk in het licht zette''. Het contrast tussen warm en koud maakt het een fascinerende foto.


De cirkel weer rond

Anton heeft een opleiding tot fotolithografisch tekenaar gevolgd. Het onderdeel kleurenleer dat op de opleiding werd onderwezen komt hem nu op de computer goed van pas. Na de opleiding te hebben afgerond is hij direct de fotografie ingegaan, als assistent bij de NTS. Hij kreeg al snel de behoefte de wereld in te trekken. Hij zegde zijn baan op en vertrok met f. 50,- op zak naar Oostenrijk. Daar ging hij aquarellen maken. De eerste aquarel verkocht hij voor f. 1.000,-. Hij heeft een jaar door Europa gezworven en kwam aan de kost met de verkoop van aquarellen. Weer terug in Nederland zette hij zich aan de pentekeningen. Toen hij daar genoeg van had ging hij de fotografie in.  Anton: ''Zo was de cirkel weer rond''.

 

Sinds een aantal jaren ben ik bezig met het “op de computer” bewerken van mijn foto’s